نکات حقوقی

فریب در ازدواج شامل چه مواردی می شود؟❤️

در این مقاله قصد داریم شما را با این موضوع که فریب در ازدواج شامل چه مواردی می شود؟ آشنا کنیم. ملاک و معیار های ازدواج برای یک انتخاب همسر بسیارند و برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد. اما برخی از این معیارها و پیش شرط های ازدواج عمومیت دارد که می توان به صداقت و راستگویی در ازدواج اشاره کرد. بدین منظور چنانچه فردی به دروغ و فریب، خود را به گونه ای دیگر معرفی کند و یا مشکل مهمی مانند داشتن بیماری و…. را پنهان کند، فریب در ازدواج روی می دهد که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا به این موضوع بپردازیم.

فریب در ازدواج چیست؟

فریب در ازدواج که در قانون با نام تدلیس از آن یاد می شود، به نمایان گذاشتن صفات مطلوب در خود و پنهان کردن عیوب می باشد که در واقع نوعی فریبکاری است. به عبارتی اگر هریک از طرفین ازدواج وجود نقصی در خود را پنهان کند و یا این که به دروغ خود را با ویژگی برجسته ای معرفی کند که تهی از آن است، تدلیس رخ می دهد. یکی از دلایل تیرگی روابط در زوجین و دلایل جدایی در جامعه امروزی همین فریب در ازدواج است که اگر اثبات شود جرم کیفری دارد و شخص متحمل حکم قانونی می گردد.

در ازدواج مجدد این امر را پنهان کند و مرد بعد از ازدواج این موضوع را بفهمد، مصداق تدلیس است. در این صورت مرد می تواند به طور قانونی از حق خود دفاع کند و زن را محکوم به فریب در ازدواج کند. یا این که مردی ادعای سلامت جسمی و روانی کند و بعد از ازدواج مشخص شود که بیماری عصبی و روانی یا هر مورد دیگری داشته که به صورت گاه گاه خود را نشان می دهد، این پنهان کردن را تدلیس می نامند که با اثبات در دادگاه، به درخواست زن موجب فسخ نکاح نیز می گردد.

فریب در ازدواج چیست؟

فریب در ازدواج شامل چه مواردی می شود؟

از مواردی که پنهان کردن یا فریب در آن مصداق فریب در ازدواج تلقی شود می توان به این موارد اشاره نمود:

  • موقعیت شغلی و اجتماعی و تحصیلی؛ فریب در معرفی خود به عنوان یک سمت برتر و دارا بودن تحصیلات عالیه که سبب ترغیب فرد به ازدواج شود.
  • صفات بد؛ هر عادت بدی که زندگی زناشویی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد، در جریان نگذاشتن طرف مقابل پیش از عقد، نوعی فریب محسوب می شود.
  • باکره نبودن دختر؛ باکره نبودن دختر به هر دلیلی و پنهان کردن آن.
  • متاهل بودن مرد؛ اگر مرد با وجود همسر دیگر، اقدام به در اختیار کردن همسر دیگر کند بدون بازگو کردن تاهل خود، مصداق فریب طرف مقابل محسوب می شود.
  • سابقه قبلی در ازدواج؛ اگر در گذشته مرد یا زن، نامزدی یا زندگی ناموفقی داشته که از آن جدا شده است، چون از اموری است که تاثیر مستقیم در تصمیم گیری برای ازدواج هرکس دارد، نباید پنهان بماند.
  • بیماری جسمی و روانی؛ پنهان کردن دیوانگی، و یا بیماری های روانی که بعضی وقت ها خود را نشان می دهد یا هر بیماری جسمی دیگر که پیش از ازدواج قابل مشاهده نبود، فریب کاری در ازدواج محسوب می شود.

مجازات فریب در ازدواج

فریب در ازدواج همانند هر امر غیر قانونی دیگر، پیامد های به دنبال دارد. به موجب ماده ۱۱۲۸ قانون مدنی در مورد حق فسخ و ماده 647 قانون مجازات اسلامی در مورد نوع مجازات فردی که تدلیس در ازدواج داشته است. باید گفت چنانچه زن و مرد در فرآیند ازدواج با شرط و شروط که به فریب طرف دیگر منجر شود، ازدواج کند مرتکب تدلیس می شود. مجازاتی که برای فریب در ازدواج در نظام قانونی وجود دارد، متفاوت است و ممکن است از حبس تا جبران خسارت را شامل شود. به طور کلی مجازات تدلیس در ازدواج در دو مسئولیت کیفری و مدنی ذکر می شود.

  • مسئولیت مدنی: طبق قانون مدنی، فردی که فریب خورده است می تواند از فریبکار مطالبه خسارت کند. و در واقع درخواست فسخ نکاح را داشته باشد.
  • مسئولیت کیفری: طبق این قانون هریک از زوجین که به دلایل مختلف اقدام به فریبکاری در ازدواج کرده باشد، مرتکب حبس تعزیزی از 6 ماه تا 2 سال خواهد شد.

به طور کلی باید گفت مهم است که طرفین در فرآیند ازدواج، از جمله در ارائه و دریافت اطلاعات، صادق و رو راست باشند تا نیازمندی‌ها و انتظارات واقعی خود را از ازدواج را به کار گرفته تا حد ممکن از مواجهه با مشکلات احتمالی جلوگیری کنند.

مهلت شکایت فریب در ازدواج

شکایت فریب در ازدواج فوریت دارد و می بایست در کوتاه ترین زمان ممکن، یعنی از زمانی که فرد متوجه فریب طرف مقابل می شود انجام شود و جهت اعلام شکایت و درخواست فسخ نکاح اقدام نمود. فسخ نکاح همانند طلاق فرآیند طولانی ندارد و حکم آن در صورت اثبات سریعا انجام می شود.

به طور کلی در مورد تدلیس باید گفت یا می توان از طریق کیفری اقدام کرده که برای فردی که مرتکب فریب شده از 6 ماه تا 2 سال طبق نظر دادگاه حبس تعیین می شود و یا از طریق اقدام حقوقی تقاضای فسخ نکاح را داشت، که برای فریب خورده به راحتی انجام می شود.

دو حالت در تعیین مهریه در تدلیس

فسخ نکاح قبل از نزدیکی: در این مورد مبنی بر قانون 1101 مدنی، فسخ نکاح قبل از نزدیکی، برای زن حق مهر ایجاد نمی کند. اما اگر اثبات شود که مرد مشکل ناتوانی جنسی دارد، در صورت فسخ، نیمی از مهریه حق زن است.

فسخ نکاح بعد از نزدیکی: اگر بعد از نزدیکی، به هر دلیلی فسخ نکاح رخ دهد، تمامی مهریه به زن تعلق می گیرد.

جبران خسارت فریب در ازدواج

به طور کلی در مورد جبران خسارتی که به موجب تدلیس و فریب در ازدواج پیش آمده صحبت بسیار است. اما باید گفت فریب خورده در تدلیس می تواند مطالبه حق فسخ نکاح کند. همچنین طبق قانون می تواند مطالبه خسارت ناشی از فریبکاری را نیز داشته باشد. چه تدلیس کننده یکی از زوجین بوده و یا اینکه شخص ثالثی تدلیس را موجب شده باشد. و یا اینکه از حق فسخ استفاده کند یا نه. بهرحال جبران خسارت نیز باید انجام شود.

نحوه اثبات فریب در ازدواج

برای اثبات وقوع تدلیس، می بایست شخصی که ادعا دارد طرف مقابل مرتکب فریب کاری در ازدواج شده است، ادعای خود را به اثبات برساند. یعنی به عنوان شاکی باید ثابت کند که طرف مقابل با مواردی پنهانی یا دروغین، منجر به فریب در ازدواج شده است. برای اثبات این ادعا باید طرف مقابل اقرار کند و یا شاهدین را وادار به شهادت کند و یا این که دلیلی محکمه پسند به دادگاه ارائه دهد که مورد قبول واقع شود. لازم به ذکر است فریب در ازدواج از مواردی است که اثبات آن در دادگاه نیاز به وکلای مجرب دارد تا بتواند اقدامات قانونی را به خوبی پیش ببرد.

نحوه اثبات فریب در ازدواج

مشاور حقوقی تدلیس در ازدواج

برای اجرا و پیشبرد درخواست تدلیس در دادگاه و اثبات وقوع فریب در ازدواج، بهترین گزینه استفاده از کمک مشاور و نکات حقوقی در این امر می باشد که بتواند طی تجربه ای که در پرونده های مربوط به فریب در ازدواج داشته، از پس پرونده بربیاید. مسلما به دلیل فریب کاری در ازدواج که امری خانوادگی محسوب می شود، طرح دعوی می بایست در دادگاه خانواده باشد.

فرد مدعی تدلیس باید دادخواست فسخ نکاح بر اثر تدلیس را به دادگاه ارائه دهد. این دادخواست به صورت اظهارنامه به طرف مقابل فریب کار ارسال می شود.

وکیل فریب در ازدواج

وکیل تدلیس در نکاح یا همان فریب در ازدواج، می بایست دارای ویژگی و توانایی هایی باشد که بتواند پرونده تدلیس را به او واگذار نمود. در واقع از مهم ترین ویژگی های یک وکیل تدلیس در نکاح می توان به این موارد اشاره نمود:

وکیل مورد نظر می بایست با مسائل حقوقی امور خانواده آشنایی کامل داشته باشد تا بتواند این گونه مسائل مربوط به فریبکاری را به بهترین نحو حل و فصل کند.

تجربه و تخصص در امر وکالت در تدلیس در نکاح از دیگر نکات ضروری است که می بایست بدان توجه نمود. زیرا مسائل فریبکاری که در ازدواج رخ می دهد ممکن است به چالش بسیاری کشیده شود. اما با وجود یک وکیل با دانش و تجربه در این مسائل که پرونده های مشابه بسیاری را در امر تدلیس دیده باشد، می تواند به خوبی از پس پرونده بر بیاید و فریب خورده را به حقی که دارد برساند.

تفاوت فسخ نکاح با طلاق

بسیاری از مواقع پیش می آید که زنان در مواجهه با فریب در ازدواج از حقوق خود مطلع نیستند. به جای شکایت بابت تدلیس و فسخ نکاح، برای طلاق اقدام می کنند. این امر علی رغم اثبات فریب از طرف همسر، موجب می شود که زن تقاضای طلاق دهد و چون تقاضا از جانب زن است؛ حکم به طلاق رد می شود.

بدین ترتیب آگاه بودن از مسائل حقوقی در هر مورد، سبب می شود تا بتوان از حقوق خویش برخوردار بود. در ادامه به برخی از تفاوت های فسخ نکاح و طلاق که هر دو به انحلال عقد نکاح منجر می شوند، می پردازیم.

تشریفات:

  • طلاق نیاز به تشریفات خاصی دارد، از جمله صیغه طلاق، حضور دو شاهد عادل، و رعایت عده.
  • فسخ نکاح نیازی به تشریفات خاصی ندارد و به اراده ی صاحب حق فسخ انجام می شود.

مهریه:

  • در طلاق، زن مستحق دریافت مهریه کامل است، مگر در شرایط خاص مانند طلاق قبل از نزدیکی.
  • در فسخ نکاح، زن مستحق دریافت مهریه کامل نیست، مگر در شرایطی خاص مانند فسخ به دلیل عنن (ناتوانی جنسی مرد).

ارث:

  •  اگر زن یا مرد در ایام عده فوت کنند، از یکدیگر ارث می‌برند.
  • در طلاق بائن و فسخ نکاح، زن و مرد از یکدیگر ارث نمی‌برند.

موقت یا دائم:

  • طلاق فقط در نکاح دائم قابل انجام است.
  • فسخ نکاح هم در نکاح دائم و هم در نکاح موقت قابل انجام است.

کلام آخر

جرم تدلیس در ازدواج برای کسی که فریبکار است هم دارای مجازات مدنی و هم مجازات کیفری است. تدلیس چه از طرف زوج باشد یا از جانب زوجه و یا شخص ثالت دیگری، پیگرد قانونی دارد. در مواردی که تدلیس رخ می دهد بهترین کار، مراجعه به یک وکیل با تجربه است تا بتواند به بهترین شکل در دادگاه دفاع کند. سعی کردیم در این مقاله راهنمای کاملی در اختیار شما قرار دهیم تا با مطالعه آن درباره شرایط تدلیس در ازدواج اطلاعاتی در اختیار داشته باشید.

از شما سپاس گزاریم که ما را تا انتهای این مقاله همراهی کردید، سایت وکیل برتر ایران سعی بر این داشته که تا شما را با این موضوع آشنا کند که فریب در ازدواج شامل چه مواردی می شود؟ در صورت داشتن هرگونه سوال و انتقاد و پیشنهاد می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار + هجده =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا